Ruben May

Blog

7 redenen voor mijn tarief

 
money-1005476_960_720-2.jpg
 

Laatst kreeg ik de vraag waarom ik zo duur was en ik moet zeggen dat ik mij in eerste instantie - onterecht - beledigd voelde. Alsof iedereen maar moest begrijpen wat de waarde is die ik toevoeg.. tikkeltje arrogant wel.. 🙊
Achteraf was ik zelfs heel blij met die vraag, want het dwong mij om nog eens even goed na te gaan waarom ik mijn tarief waard ben. Ik vond het moeilijk om uit te leggen wat ik waard ben zonder te veel als een opschepper over te komen, maar heb het geprobeerd..:

 1. Marktconformiteit

  Dit is eigenlijk het meest simpele antwoord. Ik vergelijk de kwaliteit die ik lever met andere fotografen in mijn branche en daarnaast vergelijk ik het tarief dat zij vragen met wat ik denk dat ik ten opzichte van alle fotografen waard ben

 2. Toegevoegde waarde

  Door de jaren heen heb ik geleerd wat mijn toegevoegde waarde is. Zo heb ik bijvoorbeeld veel praktische kennis van Marketing en Communicatie door mijn studie HBO Business Administration en daarnaast mijn eigen research omdat ik (neuro)marketing en communicatie super interessant vind!😃 Daarbij heb ik ook met eigen ogen gezien hoe effectief fotomarketing is en het verschil tussen een fotograaf met kennis van marketing en een fotograaf die meer een kunstenaar is.

 3. Ervaring

  Doordat ik nu 7 jaar ervaring heb als fotograaf in de evenementenbranche heb ik vrijwel alle situaties al meegemaakt waardoor de kans groter is dat ik mijn beloftes om een bepaalde kwaliteit en kwantiteit te leveren waar kan maken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de omstandigheden dusdanig anders zijn dan verwacht waar een beginnend fotograaf niet mee om weet te gaan

 4. Editing

  Het zijn niet alleen de uren die ik op een evenement aanwezig ben. Als ik thuis ben moeten de foto’s nog geselecteerd en geëdit worden. Dit neemt aardig wat tijd in beslag.

 5. Apparatuur

  Het gaat hier niet om het feit dat ik alle apparatuur bezit om in alle omstandigheden een goed resultaat neer te zetten, maar meer om de beheersing van de apparatuur. Je kunt de beste en duurste spullen gebruiken, maar als je niet weet hoe je het onderste uit de kan haalt heb je er weinig aan.

 6. Kosten

  Ik heb natuurlijk kosten die gecoverd moeten worden. Zo werk ik bijvoorbeeld al met een kleine 20.000 euro aan spullen, maar ook ik moet sparen voor een pensioen. Dan heb ik nog abonnementen voor de opslag en het versturen van grote hoeveelheden foto’s. Uiteraard ook harde schijven. Verzekeringen, mijn motor, benzine, werkkleding enz. enz.

 7. Overige kosten

  Verder heb ik natuurlijk gebruikelijke kosten zoals het onderhoud van mijn privejet, 12x per jaar op vakantie, de werknemers en het voedsel voor mijn privé dierentuin en natuurlijk mijn butlers.😜

Ruben May