Ruben May

Blog

6 tips voor beter licht!

 
20161022_RubenMay_20161022_RubenMay_090-20161022_RubenMay_001-64_Ruben_May-29773-014.jpg
 

een foto is een opname van licht door de sensor in de camera vertaald in beeld. Geen licht = geen foto. Om een goed resultaat te krijgen is het dus belangrijk om het licht goed te regelen. Het is wat complexer, maar ik leg het hieronder zo simpel mogelijk uit.

 

Fotografie zonder flits zorgt geeft sfeer/gevoel in de foto’s en biedt de mogelijkheid het evenement vast te leggen zoals het er in werkelijkheid uitzag. De afwezigheid van flitslicht betekent dat het aanwezige licht dus voldoende moet zijn om het gewenste resultaat te leveren. Wat is daarvoor nodig en waarom?
Ik zal het uitleggen.

Disclaimer: Ik begrijp heel goed waarom een lichttechnicus wordt ingehuurd en zou diegene nooit in de artistieke vrijheid willen beperken. Zoals je in de foto hierboven kunt zien is dit zeer belangrijk en zie ik dat graag! Het is dus ook altijd wel mogelijk om te fotograferen in de donkerste situaties. Dit gaat alleen wel ten koste van de kwaliteit en kwantiteit. Dit artikel is geschreven om opdrachtgevers bewuster te maken van de voor en nadelen van bepaald licht voor fotografie en op deze manier hoop ik vaker een compromis te vinden waardoor geen van de partijen onnodig beperkt wordt.😁


1. Basis van licht

Op de plekken waar de meeste foto’s geschoten zullen worden (bv. de dansvloer) moet er zo veel mogelijk een basis aan licht schijnen op de bezoekers. Op het moment dat er geen lichteffect op het onderwerp schijnt moet er dus voldoende licht zijn om het onderwerp goed te kunnen belichten.

Waarom?
Het autofocus systeem van een camera heeft contrast en dus licht nodig om te kunnen zien hoe ver het onderwerp is dat je scherp wilt hebben. Het focussen kost tijd, dus als het donker is, maar er komen wel lichtstralen langs, dan zijn er dus momenten waarop het onderwerp goed belicht is, maar de kans dat die timing gelijk is aan het juiste moment om te fotograferen is klein. Hierbij is het ook belangrijk om te weten dat onze ogen nog steeds beter zijn dan camera’s/lenzen. Het is dus in die omstandigheden vaak lastig om iets te fotograferen zoals je oog het ziet.
Door een hogere basis van licht te hebben vergroot je dus de kans op het fotograferen van de juiste momenten omdat de camera op tijd kan focussen en er meer licht is om - wanneer er geen lichtstraal langs vliegt - het onderwerp juist te belichten.

2. Meer licht = Minder ruis en onscherpte

Waarom?
Een foto is een opname van licht. Licht weerkaatst van je onderwerp door de lens op je camera sensor en daar komt dan een foto uit. Kortom, hoe minder licht je hebt, hoe moeilijker het is om een foto te maken. Nu zijn er manieren om met je camera en lenzen meer licht te vangen, maar deze mogelijkheden zijn beperkt. Denk aan te kleine scherpte-diepte door het openen van een lens waardoor het juiste onderwerp in focus krijgen moeilijker wordt en teveel beweging door een te lange sluitertijd. Als je het maximale uit je lens en uit je sluitertijd hebt gehaald kun je ervoor kiezen om je ISO op te krikken, maar dit resulteert op een bepaald punt in zichtbare ruis in de foto. Smaken verschillen, maar de meeste mensen ervaren een punt waarop ze de ruis te veel vinden.

3. Rood, Magenta en Blauw meer verzadigd

Bij meer verzadigde kleuren moet je rekening houden met het feit dat deze kleuren het effect kunnen hebben dat je moeilijker details zichtbaar krijgt in je foto’s. Wat je hiertegen kunt doen is natuurlijk het vermijden van deze kleuren, maar als dat niet kan is het mogelijk om deze kleuren minder fel te zetten zodat ze meer in balans zijn met andere kleuren.

4. Mooi voor de huid

Vind je het belangrijk dat je bezoekers er mooier uitkomen op de foto? Zorg dan voor zachter licht door grote lichtbronnen op te hangen. Dit kan bijvoorbeeld door een lamp door een groot doek te laten schijnen of door licht te laten weerkaatsen via een groot en licht oppervlak.

Waarom?
Zacht licht zorgt voor minder harde schaduwen wat een mooiere huid als resultaat geeft. Een simpele regel om te onthouden is dat hoe kleiner de lichtbron is ten opzichte van je bezoeker hoe harder het licht. Zo is bijvoorbeeld de zon enorm groot, maar ten opzichte van ons is de zon als lichtbron een klein stipje. Vandaar dat je harde schaduwen hebt in de zon.
Ook de plaatsing van het licht is heel belangrijk hierin, want hoe klein je lichtbron ook is, als je heel erg veel kleine lichtbronnen hebt van alle kanten, dan vult het licht alle schaduwen en heb je alsnog zacht(er) licht. Heb je dus niet de mogelijkheid om een grote lichtbron te creëren dan kun je het beste licht van alle hoeken laten komen. Zo kun je bijvoorbeeld een lichte vloer plaatsen zodat het licht ook weerkaatst van onderen of licht van de zijkant laten komen in plaats van alleen van boven.

5. Stroboscoop

Een stroboscoop effect kan een toevoeging zijn aan de muziek, maar wel met mate.

Waarom?
Wanneer de stroboscoop aan staat krijg je bij portretten een vergelijkbaar effect als het fotograferen met een flitser. Verder krijg je in situaties

6. Rookmachine

Rook is heel belangrijk voor het zichtbaar maken van lichtstralen, maar wederom met mate..

Waarom?
Na een bepaalde hoeveelheid rook heb je het maximale effect bereikt als het gaat om het optimaal zichtbaar maken van lichtstralen. Alles wat er meer in de ruimte geblazen wordt vertroebelt het zicht, verlaagt het contrast en het beïnvloedt hiermee dus het focussen omdat de camera denkt te moeten focussen op een rookwolkje dat vlak voor je onderwerp hangt. In deze omstandigheden is handmatig focussen dermate lastig dat het onmogelijk is om de gebruikelijke kwantiteit te leveren.

Heb je een vraag hierover? Dan hoor ik dat graag!😃

Naam *
Naam
Ruben May